Yeşil Çay Meme Kanseri Riskini Azaltıyor mu? Yazdır e-Posta
Yeşil çay, Asya ülkelerinde oldukça sık tüketilen bir içecektir. Son yıllarda, yeşil çayın meme kanseri riskini azalttığı veya daha önce meme kanseri ile tanışmış olan kişilerde kanserin tekrar etmesi riskini azalttığı yönünde basında birçok yazı yayınlanmakta. Konuyu bilimsel yönden inceledik.

Harvard Tıp Fakültesi Toplum Sağlığı Bölümü’nde yapılan bir çalışmada 1998- 2009 yılları arasında yeşil çay ile ilgili yayınlanan bilimsel çalışmalar incelendi. Buna göre daha önce meme kanseri ile tanışmış kadınlar arasında, günde 3 veya daha fazla fincan yeşil çay içen grupta, yeşil çay içmeyen kadınların oluşturduğu gruba göre meme kanserinin tekrar etmesi(nüks veya metastaz) riski daha az görülüyor. Yani yeşil çay içilmesi meme kanserinin tekrar etmesi olasılığını azaltıyor. Sonuç olarak daha önce meme kanseri ile tanışmış kadınların günde en az 3 fincan yeşil çay içmeleri öneriliyor.

Yine aynı çalışmada, yeşil çay içilmesinin ilk defa meme kanserine yakalanma riskini azalttığı yönünde destekleyici bir sonuç elde edilememiştir.

Yeşil çayın diğer faydalarının durumu bu çalışmada incelenmemiştir


Dr Can Gürbüz
Bu çalışma Breast Cancer Res Treat Dergisinde yayınlanmıştır.

Green tea consumption and breast cancer risk or recurrence: a meta-analysis

Ogunleye AA, Xue F, Michels KB

Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, 677, Huntington Avenue, Boston, MA, USA,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook'da INFRAMED Grubuna Katılmak İçin Tıklayın Gruba katılmak için tıkla

DOMUZ GRİBİNE KARŞI DA DITI !!!

Meditherm 520 Ateş Aralığı Tesbit Sistemi ile kamuya açık alanlarda sadece Domuz gribi değil, SARS ve türevi tüm ateşli bulaşıcı hastalıkların tesbitinde en kesin çözümdür. Bilgi için tıklayın...

 

 

DITI ERKEN UYARI SİSTEMİ İLE MEME KANSERİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLİRSİNİZ.

Her yaştaki kadına uygulanabilen tamamen ağrısız ve zararsız 15 dakikalık bir test olan DITI ile meme kanseri kâbus olmaktan çıkıyor...

DITI,

"Erken algılama hayat kurtarır!"

Mangal Ve Izgara İle Pişirilen Etlerin Marine Adilmesi Meme Kanseri Riskini Azaltıyor Mu?

Mangal ve Izgarada pişirilen etler kısa sürede yüksek dereceli ısıya maruz kalırlar. Bu süreç sırasında etin üzerinde heterosiklik amin adı verilen bazı kimyasal bileşikler oluşur. Bu kimyasal maddelerin meme kanseri ve bazı kanser gelişme risklerini artırdığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir.

 

 

Yeşil Çay Meme Kanseri Riskini Azaltıyor mu?

Yeşil çay, Asya ülkelerinde oldukça sık tüketilen bir içecektir. Son yıllarda, yeşil çayın meme kanseri riskini azalttığı veya daha önce meme kanseri ile tanışmış olan kişilerde kanserin tekrar etmesi riskini azalttığı yönünde basında birçok yazı yayınlanmakta. Konuyu bilimsel yönden inceledik.