Mangal Ve Izgara İle Pişirilen Etlerin Marine Adilmesi Meme Kanseri Riskini Azaltıyor Mu? Yazdır e-Posta

Mangal ve Izgarada pişirilen etler kısa sürede yüksek dereceli ısıya maruz kalırlar. Bu süreç sırasında etin üzerinde heterosiklik amin adı verilen bazı kimyasal bileşikler oluşur. Bu kimyasal maddelerin meme kanseri ve bazı kanser gelişme risklerini artırdığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Bu nedenle mangal ve ızgara ile etlerin pişirilmesi sağlıklı beslenme ilkelerine aykırı bulunmaktadır.

ABD Kansas Üniversitesi Gıda Teknolojileri Enstitüsü’nde Yapılan bir çalışmada, etlerin pişirilmeden marine edilmesi sonucu pişirilme sırasında oluşan ve  kanser riskini artıran maddelerin( heterositlik aminler) % 70-80 oranında azaldığı bildirildi.

Mangal ve ızgara yapılmadan önce etler,  tatlarını artırmak için bazı işlemlerden geçirilir. Örneğin soğan, sarımsak, kimyon karabiber biberiye, kekik, fesleğen ve benzeri bitkiler zeytinyağı içinde et ile birlikte bekletilir. Bu işlem sırasında kullanılan bitkilerin içerdiği antioksidan maddelerin yüksek ısı sonucu gelişen ve kanser riskini artıran heterosiklik amin oluşmasını önemli ölçüde azalttığı bu çalışmada saptandı.

Mangal veya ızgara ile pişirilen yiyeceklerin, pişirilmeden önce çeşitli bitki ve baharatlar ile birlikte zeytinyağı içinde bekletilmesi, kanser riski artışını önemli ölçüde azaltması nedeni ile önerilmektedir.

Dr. Can Gürbüz

Not : Bu çalışma Food of science dergisinde yayınlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook'da INFRAMED Grubuna Katılmak İçin Tıklayın Gruba katılmak için tıkla

DOMUZ GRİBİNE KARŞI DA DITI !!!

Meditherm 520 Ateş Aralığı Tesbit Sistemi ile kamuya açık alanlarda sadece Domuz gribi değil, SARS ve türevi tüm ateşli bulaşıcı hastalıkların tesbitinde en kesin çözümdür. Bilgi için tıklayın...

 

 

DITI ERKEN UYARI SİSTEMİ İLE MEME KANSERİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLİRSİNİZ.

Her yaştaki kadına uygulanabilen tamamen ağrısız ve zararsız 15 dakikalık bir test olan DITI ile meme kanseri kâbus olmaktan çıkıyor...

DITI,

"Erken algılama hayat kurtarır!"

Mangal Ve Izgara İle Pişirilen Etlerin Marine Adilmesi Meme Kanseri Riskini Azaltıyor Mu?

Mangal ve Izgarada pişirilen etler kısa sürede yüksek dereceli ısıya maruz kalırlar. Bu süreç sırasında etin üzerinde heterosiklik amin adı verilen bazı kimyasal bileşikler oluşur. Bu kimyasal maddelerin meme kanseri ve bazı kanser gelişme risklerini artırdığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir.

 

 

Yeşil Çay Meme Kanseri Riskini Azaltıyor mu?

Yeşil çay, Asya ülkelerinde oldukça sık tüketilen bir içecektir. Son yıllarda, yeşil çayın meme kanseri riskini azalttığı veya daha önce meme kanseri ile tanışmış olan kişilerde kanserin tekrar etmesi riskini azalttığı yönünde basında birçok yazı yayınlanmakta. Konuyu bilimsel yönden inceledik.